Nyaralásból zuhantunk haza, így a hűtő üres volt. Egy megkezdett növényi tejszín (Hulala) és két kis pohár natúr joghurt árválkodott a hűtőben. A kertben épp beindult a fekete szeder szezon, és még egypár kósza málnaszem is akadt. Így rövid szüretelés után összedobtam a rendelkezésre álló alapanyagokat, a fagyóból elővett jeges ribizliszemekkel felturbózva. Bolondításnak nem kellett sokminden, mivel a növényi tejszín már eleve ízesítve van és édes is, így csak pici cukrot, reszelt citromhéjat és pár csepp vanília kivonatot adtam hozzá. A nyerő az egészben, hogy ez nem főzött leves, hanem hideg és szupergyorsan elkészül. Arról nem is beszélve, hogy akiknek az epéje nem bírja a tejszínes leveseket, azok is választhatják ezt az ugyan nem túl elegáns, ellenben mindenképp epekímélő, növényi tejszínes összetételt.
A nagy sikerre való tekintettel aztán az elmúlt hét afrikai forróságában többször került ez a leves az asztalra, különböző variációkban, itt-ott egy kis titkos csavarral, felhasználva minden kertben és hűtőben fellelhető gyümölcsöt és földi jót (végre gyümölcsöt is eszik a család ;-).
Alaprecept és variációk: (elkészítési idő 10 perc)
2,5 dl növényi tejszín és
2 kis pohár natúr joghurt,
de ízlés dolga, ki miből mennyit ad hozzá. Én adtam hozzá egy
kis tejet is,mert túl sűrűnek találtam.
A hozzávalókat porcelántálban habverővel simára kavartam. Hozzáadtam a
vanilia kivonatot, ami helyettesíthető vanilincukorral is.
Cukrot vagy édesítőszert, valamint
1 citrom reszelt héját adom hozzá.
Ezután kerülnek bele a
gyümölcsök. Bármi mehet bele, ami kéznél van.
Pssszt! Ezután jöhetnek a titkos csavarok;-)
Egy csipet őrölt kardamommag, vagy
két teáskanál aprított friss bazsalikom.
Az intenzívebben gyümölcsös ízek kedvelői a levesalapba belekeverhetnek
meggybefőtt levet, vagy jó minőségű gyümölcsszörpöt.
Egyéni varációk kialakjtása abszolúte ér! Jó hűsölést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése