2017. augusztus 6., vasárnap

Hűsítő, hidegen kavart gyümölcsleves

Nyaralásból zuhantunk haza, így a hűtő üres volt. Egy megkezdett növényi tejszín (Hulala) és két kis pohár natúr joghurt árválkodott a hűtőben. A kertben épp beindult a fekete szeder szezon, és még egypár kósza málnaszem is akadt. Így rövid szüretelés után összedobtam a rendelkezésre álló alapanyagokat, a fagyóból elővett jeges ribizliszemekkel felturbózva. Bolondításnak nem kellett sokminden, mivel a növényi tejszín már eleve ízesítve van és édes is, így csak pici cukrot, reszelt citromhéjat és pár csepp vanília kivonatot adtam hozzá. A nyerő az egészben, hogy ez nem főzött leves, hanem hideg és szupergyorsan elkészül. Arról nem is beszélve, hogy akiknek az epéje nem bírja a tejszínes leveseket, azok is választhatják ezt az ugyan nem túl elegáns, ellenben mindenképp epekímélő, növényi tejszínes összetételt.


A nagy sikerre való tekintettel aztán az elmúlt hét afrikai forróságában többször került ez a leves az asztalra, különböző variációkban, itt-ott egy kis titkos csavarral, felhasználva minden kertben és hűtőben fellelhető gyümölcsöt és földi jót (végre gyümölcsöt is eszik a család ;-).  

Alaprecept és variációk: (elkészítési idő 10 perc)


2,5 dl növényi tejszín és 
2 kis pohár natúr joghurt, 
de ízlés dolga, ki miből mennyit ad hozzá. Én adtam hozzá egy 
kis tejet is,mert túl sűrűnek találtam. 
A hozzávalókat porcelántálban habverővel simára kavartam. Hozzáadtam a 
vanilia kivonatot, ami helyettesíthető vanilincukorral is. 
Cukrot vagy édesítőszert, valamint 
1 citrom reszelt héját adom hozzá.
Ezután kerülnek bele a 
gyümölcsök. Bármi mehet bele, ami kéznél van. 

Pssszt! Ezután jöhetnek a titkos csavarok;-)

Egy csipet őrölt kardamommag, vagy
két teáskanál aprított friss bazsalikom.
Az intenzívebben gyümölcsös ízek kedvelői a levesalapba belekeverhetnek
meggybefőtt levet, vagy jó minőségű gyümölcsszörpöt.

Egyéni varációk kialakjtása abszolúte ér! Jó hűsölést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése