Örkény a fővárostól kevesebb, mint egy órára, az 5-ös úton érhető el, az út mentén pedig egy pici, hangulatos kézműves sajtbolt várja a betérőket, és aki ide betér, az biztosan nem bánja meg. Ági, a tulajdonos szívélyesen fogad, kóstoltat, kiszolgál, körbevezet, és a sajtkészítés legapróbb titkaiba is beavat, ha kíváncsiak vagyunk rá.
A sajtok saját állományú tejből készülnek, így garantálható a magas zsírtartalom és ennek eredményeképp a kiváló minőségű alföldi sajtok széles választéka. A sajtpult igencsak csábító, és bizony a sajtok legalább annyira finomak, mint amilyen szépek! Bevallom, még nem tudtam eldönteni, hogy melyik sajt a kedvencem, de jó pár olyan van köztük, amit biztosan újra megkóstolok majd.

Az egyik ilyen a parenyica. Mivel a sajtkészítés alapjaival magam is tisztában vagyok, pontosan tudom, milyen nehéz jó parenyicát készíteni. Ági, hogy elsajátítsa a parenyicakészítés csínját-bínját, egészen a parenyica óhazájáig, Szlovákiáig utazott. A tudás érződik is a sajton. Szálas, füstös, de nem tolakodó, és pont annyira kemény, hogy még lágy legyen.
A friss sajtok nagyon változatosan vannak ízesítve. A fokhagymás-kapros és a csilis kimondottan gyorsan elfogyott itthon, de bátran merem ajánlani a lilahagymást is. Az érlelt sajtok közül pedig természetesen a lágy ízű, édeskés nagylyukú volt a favorit.
Ági boltjában a kézműves termékek szerelmesei azonban nem csupán sajtot vehetnek. Kapható méz, lekvár, pálinka és füstölt húsárú, sok-sok finomság, amivel feltölthető az éléskamra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése