A minap azonban mégiscsak felcsigázott egy recept. Dagasztás nélkül?! Roppanós héj?! Minimális munka, ragacs és takarítás?! Ez nekem való lesz! Jobban utána nézegettem a receptnek, megnéztem egy csomó videót, és vettem egy mély lélegzetet. Bekevertem a hozzávalókat, majd vártam a csodát. És a csoda, valóban létezik, amint azt a fényképen láthatjátok is.
Tény ami tény, a receptet még tökéletesíteni kell, de már alakul, és a lényeg a következő:
3 bögre liszt (2,5dl-es)
1,5 bögre vízben feloldott két teáskanál só
1/4(!!!!!!) teáskanál szárított élesztő
Egyéb eszközök:
fedővel ellátott sütőben is hőálló edény: kacsasütő tál, jénai, öntött vas ragufőző fazék
frissentartó fólia(folpack)
sütőpapír
Este hat és nyolc között a hozzávalókat egy tálban műanyag spatulával kikeverem. Körülbelül nokedli tészta állagú lesz. Nem sokat foglalkozom vele, csak elegyítem az anyagokat, mivel hiszitek vagy sem, a természet végzi majd a dolgát helyettünk, ezért nem kell dagasztani. Ezután a tálat folpackkal lefedem, majd a hideg sütőbe helyezem egész éjszakára. 12 óra múlva, másnap reggel a tészta széleit vizes kézzel a tál közepére hajtogatom, majd hagyom, hogy a tészta ismét megkeljen duplájára.
Amikor a tészta duplájára kelt, a hideg sütőbe behelyezem a kacsasütő tálat vagy jénait, fedővel együtt, de még üresen, és a sütővel együtt 250 celsius fokra előmelegítem. Ezután kiveszem a tűzforró edényt. Kesztyűben sütőpapírral bélelem, majd a spatulával óvatosan átborítom a kenyértésztát a tálból a forró edénybe. Azonnal lefedem, majd rögtön visszatolom a 250 fokos sütőbe. Itt 30 percig hagyom. Ezután a fedőt óvatosan leveszem, és a már majdnem kész kenyeret sütöm még 10 vagy maximum 15 percig. Utána a legnagyobb körültekintés mellett rácsra borítom a kenyeret, és hagyom kihűlni.
A receptet többször kipróbáltam, sőt változtattam is rajta. A képen látható kenyérben 1/3 rész teljeskiőrlésű tönköly búza liszt van. Volt olyan példány, amelyikbe teljes kiőrlésű rozslisztet tettem szintén 1/3-ad arányban.
Amire figyelni kell
A liszttől függ, kell-e még hozzáadni vizet, vagy sót.
A sütőtől függ, mennyi ideig kell sütni a fedő levétele után.
Fontos betartani a 1/4 kanál élesztőt. Nem kell bele több, mert a hosszú kelesztési idő miatt gyönyörű nagy buborékok keletkeznek benne. Ha több élesztőt adnánk hozzá, gyorsabban megkelne ugyan, de élesztő ízű lenne a kenyér és csak apró lyukak lennének a bélzetben.
Nézzetek meg néhány videót is
Alaprecept
Egy kicsit munkásabb variáció, de dagasztásról, a szó klasszikus értelmében még itt sincs szó.
Rustic bread
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése