2020. március 18., szerda

Süssünk élesztő nélkül!!! 1. rész - ír szódakenyér

Sokan a koronavírus miatti első pánikban jól bevásároltak a lisztből és most ott állnak jó sok liszttel, élesztő nélkül. Azonban senki ne keseredjen el. Lehet kenyeret készíteni, akár sütni is élesztő nélkül. Az első recept amit megosztok veletek, az Ír szódakenyér receptje. A szóda vízhez nem sok köze van, nevét azért kapta - Irish Soda bread -  mert baking sodá-val azaz sütőporral készül. De nem csak ez a remek hír, hanem az is, hogy pillanatok alatt összeállítható és mehet is a sütőbe. Ráadásul az is rajtunk múlik, hogy mennyire sósra vagy édesre készítjük el, hogy pirított hagymát vagy áfonyadarabokat adunk-e hozzá, mindenki kísérletezhet kedve szerint. :-) persze arra azért senki ne számítson, hogy ugyanazt a kenyérélményt fogja megtapasztalni, mintha kelesztett kovászolt francia parasztkenyeret enne, de élesztőválság idején, ez bőven megteszi, majd meglátjátok! :-)

Ronda de finom, az ír szódáskenyér :-)


450gr liszt
csipet só
csipet cukor
1 csapott tk szódabikarbóna (vagy sütőpor) (ha nincs joghurtod, iród, vagy kefíred, akkor szódabikarbóna helyett mindenképp sütőport használj, mert savas közeg nélkül a szódabikarbóna nem fog megfelelően működni)

kb. 4dl író vagy 1,5dl víz és 2,5dl natúr joghurt/kefír


A lisztet egy tálba szitálom, majd szépen kézzel összedolgozom a tésztát, de gyúrni, dagasztani igazából nem kell. Megformázom, majd elég mélyen bevágom kereszt alakban a tetejét. Díszíthetjük magokkal, zabpehellyel, és mehet rögtön a 200 celsisus fokra előmelegített sütőbe (légkeverés 180 celsius). Sütési idő kb 30-40 perc. (nekem 40 perc volt. Nem lett piros a teteje, de nem mertem tovább sütni, hogy ne száradjon ki a tészta)

Remek íze van, kimondottan élvezhető, kicsit roppanós a héja és illatos, és kellemes állagú a bélzete. Nagyon hamar elkészül, és a család kérte, hogy süssek még, tehát abszolút sikere volt :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése