Az ételt a Gault & Millau oldalán szereplő Mák Bisztró bárány fogásának receptje ihlette, ennek ellenére elmondható, hogy valóban csak impulzust adott a recept, mert más (a háztartásban épp elérhető) alapanyagokkal dolgoztam, így a végeredmény is teljesen más lett.
Sütőtök püré:
pézsmatök és batáta fele fele arányban
1 kis csilli paprika
babrélevél, kakukkfű,
só és bors (színes),
vaj,
alaplé
Marinált sütőtök kockák:
pézsmatök,tökmagolaj,
barna cukor,
édes szamorodni vagy muskotály,
almaecet,
só
Szintén pézsmatökkel dolgoztam. Kis kockákat formáztam és elkészítettem a páclevet. Az eredeti recept egyik fontos összetevője a mirin volt, ami egy igen édes rizsbor, mely, a wikipédia szerint segíti az ízek felszívódását, és cukor helyett is édesíti az ételt. Nos, természetesen a mirin nem tartozik az alap kamrakészletem közé, ahogy az eredeti receptben megjelölt fekete-ribizli ecet sem, így tökmagolajat, barna cukrot, édes tokaji szamorodnit, almaecetet és sót kevertem össze, hogy kapjak egy kellemesen édes-savanyú marinádot, és ebbe helyeztem a sütőtök kockákat. (Tapasztalat: a marinált sütőtök kockák bár nagyon finomak lettek, a nyers pézsmatök igencsak roppanós maradt, tehát kísérletezni kell, hogy mekkora az a tökkocka méret, ami még kellemesen rágható, vagy melyik az a sütőtökfajta, amelyik a pézsmatöknél puhább nyersen. Esetleg érdemes elgondolkodni a tök posírozásán.)
Sertéslapocka:
sertéslapocka,
só és durvára őrölt színes bors,
kakukkfű,
olivaolaj
Yorkshire pudding:
A tésztához:15dkg liszt
2 tojás
1/4 liter tej
1 ek víz
A sütéshez:
3 ek zsír
A yorkshire pudding egy isteni köret, ráadásul végtelenül egyszerű az elkészítése. A tészta hozzávalóit simára keverjük és egy órát pihentetjük a hűtőben. Ehhez a recepthez én kakukkfüvet is adtam.
Sütés:
Muffin vagy kosárka forma mélyedéseibe negyed kiskanál zsírt teszünk, majd a forró 200°C-os sütőbe toljuk 3 percre, hogy a zsír átforrósodjon. Ezután a mélyedéseket 2/3 részig töltjük, majd a forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ha a fenti folyamatokkal összehangoltan végeztünk, már csak tálalnunk kell. A dekorációhoz használhatunk friss kakukkfüvet, oregánót, rozmaring virágokat, és pirított tökmagot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése