2017. május 1., hétfő

Sütőtök és sertéslapocka

Ha étteremben eszek valami finomat, vagy látok egy ígéretes receptet, gyakran ihletet kapok. Ilyenkor a recept egy részét felhasználom, és kreálok valamit számomra elérhető alapanyagokból, és technikákkal. Így aztán ma (2016. október 31.) is a konyhában játszottam. Ez sült (főtt) ki belőle. Kaukkfüves sütőtök püré batátával, kakukkfüves yorkshire puding, sütőtökkel töltött sertéslapocka fűszeres kéregben és marinált sütőtök kockák. A dekoráció a kiskertemből gyűjtött zsenge oregano és citromfű levélkékből és rozmaring virágokból áll. 



Az ételt a Gault & Millau oldalán szereplő Mák Bisztró bárány fogásának receptje ihlette, ennek ellenére elmondható, hogy valóban csak impulzust adott a recept, mert más (a háztartásban épp elérhető) alapanyagokkal dolgoztam, így a végeredmény is teljesen más lett. 


Sütőtök püré:

pézsmatök és batáta fele fele arányban
1 kis csilli paprika
babrélevél, kakukkfű,
só és bors (színes),
vaj,
alaplé


Pézsmatököt használtam, melyhez batátát (édesburgonyát) is szeleteltem. Kipróbáltam a recept által ajánlott főzési módszert, azaz mandolinnal vékonyra szeltem a tököt és a batátát, vajat olvasztottam, beletettem egy kis csillipaprikát egészben, ment bele babérlevél, só, bors és kakukkfű. Majd annyi alaplevet öntöttem rá, hogy éppcsak ellepje, és lassú tűzön puhára főztem. Mivel a szeletek nagyon vékonyak voltak, így igen gyorsan megfőtt. Ekkor hozzáadtam a tejszínt, egyet forraltam, majd levettem a tűzről és botmixerrel pürésítettem. Kóstolás, és ízlés szerinti fűszerezés után sűrű szitán átpasszíroztam, hogy selymesebb állagot kapjon. Fontos, hogy a főzés során ne eresszük a tököt bő lére, és tejszínből is csak annyit adjunk hozzá, amitől lágyabb ízt kap, ellenkező esetben túl folyós lesz a pürénk. Ha mégis elégedetlenek vagyunk az állagával, megpróbálhatunk hozzáadni még egy kis vajat, hogy besűrítsük.


Marinált sütőtök kockák:

pézsmatök,
tökmagolaj,
barna cukor,
édes szamorodni vagy muskotály,
almaecet,


Szintén pézsmatökkel dolgoztam. Kis kockákat formáztam és elkészítettem a páclevet. Az eredeti recept egyik fontos összetevője a mirin volt, ami egy igen édes rizsbor, mely, a wikipédia szerint segíti az ízek felszívódását, és cukor helyett is édesíti az ételt. Nos, természetesen a mirin nem tartozik az alap kamrakészletem közé, ahogy az eredeti receptben megjelölt fekete-ribizli ecet sem, így tökmagolajat, barna cukrot, édes tokaji szamorodnit, almaecetet és sót kevertem össze, hogy kapjak egy kellemesen édes-savanyú marinádot, és ebbe helyeztem a sütőtök kockákat. (Tapasztalat: a marinált sütőtök kockák bár nagyon finomak lettek, a nyers pézsmatök igencsak roppanós maradt, tehát kísérletezni kell, hogy mekkora az a tökkocka méret, ami még kellemesen rágható, vagy melyik az a sütőtökfajta, amelyik a pézsmatöknél puhább nyersen. Esetleg érdemes elgondolkodni a tök posírozásán.)


Sertéslapocka:

sertéslapocka,
só és durvára őrölt színes bors,
kakukkfű, 
olivaolaj

A sertéslapockát megtisztítottam, enyhén kikloffoltam, és téglalap formára igazítottam, majd egy megfelelő méretű folpackra helyeztem. Pézsmatökből vágtam hosszú téglatesteket. A húst sóztam, nagyon enyhén borsoztam durvára őrölt színes borssal, a külső oldalát kakukkfűvel is fűszereztem, majd ráhelyeztem a tökrudacskákat és a folpack segítségével felgöngyöltem. A felgöngyölt csomag két végét szorosan becsomóztam, majd alufóliába csavartam a göngyöleget és vízzel félig megtöltött tepsiben, gőzfürdőben a sütőbe helyeztem. Amikor a hús elkészült, megpuhult, kicsomagoltam, és egy darab sütőpapír alatt pihentettem tálalásig. Tálalás előtt olívaolajon körbepirítottam, majd formára vágva helyeztem a tányérra.


Yorkshire pudding:

A tésztához:
15dkg liszt
2 tojás
1/4 liter tej
1 ek víz

A sütéshez:
3 ek zsír

A yorkshire pudding egy isteni köret, ráadásul végtelenül egyszerű az elkészítése. A tészta hozzávalóit simára keverjük és egy órát pihentetjük a hűtőben. Ehhez a recepthez én kakukkfüvet is adtam. 

Sütés: 

Muffin vagy kosárka forma mélyedéseibe negyed kiskanál zsírt teszünk, majd a forró 200°C-os sütőbe toljuk 3 percre, hogy a zsír átforrósodjon. Ezután a mélyedéseket 2/3 részig töltjük, majd a forró sütőben 15-20 percig sütjük. 

Ha a fenti folyamatokkal összehangoltan végeztünk, már csak tálalnunk kell. A dekorációhoz használhatunk friss kakukkfüvet, oregánót, rozmaring virágokat, és pirított tökmagot. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése